Program 13. Festivalu francouzského filmu v České republice


PŘEDPREMIÉRY
13. ročník Festivalu francouzského filmu uvede exkluzivně pět filmů v předpremiéře ve spolupráci s českými distributory:
- PROFESIONÁLNÍ MANŽELKA, nový film Françoise Ozona zahájí festival v Praze za přítomnosti mladé francouzské herečky Judith Godrèche. Film uvede v ČR společnost 35 MM.
- NA MAMUTA!, road-movie režisérské dvojice Benoît Delépina a Gustava Kerverna představí v hlavních rolích Gérarda Depardieu a herečku Yolande Moreau. Film zakončí festival v Praze a do kin jej následně uvede 2. prosince společnost Artcam.
- DRUHÝ SVĚT, thriller Gillese Marchanda, který byl letos uveden v Cannes, představuje novou generaci mladých herců v čele s Louise Bourgoin, Grégoirem Leprince–Ringuetem a Melvilem Poupaudem. Film uvede společnost Film Europe 2. prosince.
- Film CESTA ZA HORIZONT, který uvede v ČR společnost Verbascum Imago, je prvním celovečerním snímkem rumunského režiséra Alexandra Iordachesca, který film uvede na projekcích v Praze a Brně. Ve filmu ztvárnil svou poslední hlavní roli Guillaume Depardieu. Premiéra filmu je stanovena na 13. ledna 2011.
- Film Christopha Honorého KRÁSNÁ JUNIE, který je volně inspirován románem Madame de La Fayette Kněžna de Clèves, akcentuje herecký výkon Louise Garrela, podobně jako výkon mladého herce Grégoira Leprince–Ringueta po boku krásné mladé herečky Léy Seydoux. Film uvede 9. prosince společnost Film Europe.




Vedle předpremiérových snímků festival představí dalších pět sekcí a retrospektivu francouzko-israelského režiséra Amose Gitaie.

AMOS GITAI – RETROSPEKTIVA
Amos Gitai, dlouhodobě působící ve Francii, má na svém kontě víc než čtyřicet filmů. Ve své tvorbě se věnuje poválečné situaci v rodném Izraeli a jeho silnou inspirací je také osobní zkušenost exilu. Festival francouzského filmu uvede jeho celovečerní filmy Ester (1986), Kipur (2000), Alila (2003) s půvabnou Yaël Abecassis, Stažení (2007), kde ztvárnila hlavní roli Juliette Binoche, jakož i dokument Zprávy z domova / Zprávy z domu (2005).

SOUTĚŽ – VÝBĚR ČESKÉ KRITIKY
V Soutěži – Výběru české kritiky se utká o Cenu diváků deset filmů zvolených českými filmovými novináři. Festivalové publikum může o filmech hlasovat přímo v kině nebo na internetových stránkách festivalu. Do soutěže byly vybrány tyto filmy:
Carlos r. Olivier Assayas – vybrala Darina Křivánková, Reflex, Copacabana r. Marc Fitoussi –vybrala Mirka Spáčilová, MF Dnes, Chameleon r. Jean-Paul Salomé – vybrala Věra Míšková, Právo, Dharma Guns r. François-Jacques Ossang – vybral Kamil Fila, Aktualně.cz, Ilegálně r. Olivier Masset-Depasse – vybrala Magdaléna Hrozínková, ČRo 7 – Radio Praha, Ježek r. Mona Achache vybral Tomáš Pilát, ČRo 3 – Vltava, Náš den přijde r. Romain Gavras – vybral Šimon Šafránek, Instinkt, O bozích a lidech r. Xavier Beauvois – vybrala Eva Zaoralová, umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, nezávislá publicistka, O lásce a vodě r. Isabelle Czajka – vybral Vojtěch Rynda, Lidové noviny, Strom r. Julie Betuccelli – vybral Saša Michalilidis, Radio 1.

PANORAMA
Sekce Panorama letos obsahuje čtyři koprodukční snímky, se kterými se podíváme za hranice Francie. Hudební dokument Benda Bilili! nás zavede do ulic konžské Kinshasy s kapelou handikepovaných muzikantů, která se proslavila po uvedení v Cannes africkou rumbou. Dalším snímkem této sekce připomeneme postavu diktátora Mussoliniho a jeho první ženy ve filmu Zvítězit. S filmem režiséra Haima Tabakmana Široce otevřené oči se podíváme do komunity ortodoxních židů v Jeruzalémě. Film uvedený v roce 2009 v sekci Un Certain Regard v Cannes je o zakázané lásce, kterou víra nepřipouští. Poslední snímek Matky a dcery vzniklý v koprodukci Francie a Kanady, představí trojici silných hereček Catherine Deneuve, Marinu Hands a Marie-Josée Croze v mezigeneračním rodinném dramatu.

FILMOVÉ HITY
Francouzské Filmové hity připomenou nejlepší filmy posledního roku a budou uvedeny v devíti festivalových multiplexech. Na programu jsou tyto filmy: kriminální thriller 22 výstřelů režiséra Richarda Berryho s Jeanem Renem v hlavní roli, velmi ceněný film Bílá stuha režiséra Michaela Hanekeho, celovečerní animovaný film Iluzionista režiséra Sylvaina Chometa, brilantní komedie (K)lamač srdcí s Vanessou Paradis a Romainem Durisem, Mimina dokument Thomase Balmèse, nový film Jaca Van Dormaela Pan Nikdo, politický thriller Romana Polanského Muž ve stínu, drama režisérky Claire Denis Sama v Africe v hlavní roli s Isabelle Huppert, životopisný film Serge Gainsbourg: Je t’aime, nový film Luca Bessona Tajemství mumie a působivé drama Françoise Ozona Útěk.

VEČER KRÁTKÝCH FILMŮ
Večer krátkých filmů nabídne jedinečný průřez současnou francouzskou krátkometrážní tvorbou mladých tvůrců. V první části večera diváci uvidí filmy: Mladý krejčí, režie Louis Garrel, Řeč rukou (Stéphane Demoustier, Guillaume Foresti), Cizinka (Guillaume Foresti), Prázdné žaludky (Julien Guetta). Druhá část večera nabídne tyto snímky: Saint-Louis Blues (Dyana Gaye), Malý drak (Bruno Collet), Paměti nespořádané dívky (Keren Marciano), Srážlivost dní (Michael Lellouche), Gilles Corporation (Vianney Meurville).

OSOBNOSTI: 2 x Yolande Moreau a 2 x Louis Garrel
Nová programová sekce Osobnosti: 2 x… upozorní na herecké osobnosti francouzské kinematografie Yolande Moreau a Louise Garrela, kteří účinkují rovněž v předpremiérách. Výraznou hereckou osobnost Yolande Moreau si připomene,e snímky: Galimatyáš (režie Jean-Pierre Jeunet) a Louise-Michel (režie Benoît Delépine a Gustave Kervern). Mladý herecký talent Louise Garrela diváci mohou objevit ve filmech: Herečky (režie Valérie-Bruni Tedeschi) a Pravidelní milenci (režie Philippe Garrel).

13. ročník Festivalu francouzského filmu uvede celkem 49 filmů, 40 celovečerních snímků a 9 krátkých filmů v rámci 180 představení. Předpremiérové snímky budou uvedeny v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové a filmy ze sekce Filmové hity budou promítnuty ve všech devíti partnerských multiplexech. Přehlídka se koná v celkem 16 partnerských kinech: v Kině 35 Francouzského institutu v Praze, v kinech sítě Europa Cinemas (Praha – Lucerna a Světozor, Brno – Art, České Budějovice – Kotva, Hradec Králové – Centrál), v multikinech Palace Cinemas Slovanský dům, CineStar Anděl v Praze, Palace Cinemas Velký Špalíček v Brně a v multikinech CineStar v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky.
Vstupné na festivalové projekce je 89 Kč.
Oficiální internetové stránky festivalu jsou: www.festivalff.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

STRANA "22"

"Milionové chvilky" Andreje Babiše

DANIEL SZABÓ / Politická moc bezmocných ve filmech Papírový voják a Taxi, Teherán… aneb hra o lidskou identitu