14. Festival francouzského filmu v České republice





 Poslední listopadový týden zavítá do osmi měst ČR 14. ročník Festivalu francouzského filmu. V předpremiéře bude uvedeno devět filmů. Dalších devět titulů, vybraných českými filmovými kritiky, bude soutěžit o cenu diváků. Nová sekce představí snímky vzniklé v koprodukci prestižní televize Arte. Letošní festival nabídne téma lásky v mnoha podobách a také doprovodnou výstavu světově proslulého kreslíře Plantu.

14. ročník Festivalu francouzského filmu se koná od 24. do 30. listopadu 2011
v Praze a sedmi městech České republiky.
Festival uvede v hlavní programové ose devět filmů v předpremiéře ve spolupráci s českými distributory: melodrama MILOVANÍ režiséra Christopha Honorého, ve kterém se představí Catherine Deneuve po boku Miloše Formana, milostné drama LÁSKA A MODŘINY v režii Lou Ye, pařížské drama z přelomu 19. a 20. století NEVĚSTINEC Bertranda Bonella, rodinný film KNOFLÍKOVÁ VÁLKA v režii Christopha Barratiera, nový film Aki Kaurismäkiho LE HAVRE, drama LURDY režisérky Jessiky Hausner, filmovou grotesku VÍLA režisérské trojice Fiony Gordon, Dominika Abela a Bruna Romyho, akční film o teroristickém útoku PŘEPADENÍ Juliena Leclerca a road-movie KONEC ROBERTA MITCHUMA.
Zvláštní uvedení je věnováno snímku KDYŽ VÁLKA, TAK VÁLKA režisérky Valérie Donzelli. Dramatický příběh boje mladých rodičů za záchranu syna sklidil velký úspěch na festivalu v Torontu a bude reprezentovat Francii na letošním klání o Oscara.

Předpremiéry distribučních titulů:

- MILOVANÍ, nový film režiséra Christopha Honorého letos zakončil festival v Cannes a bude v popředí Festivalu francouzského filmu, nejen protože se částečně odehrává v Praze, ale také proto, že po boku slavných hereček Catherine Deneuve a její dcery Chiary Mastroianni si roli lékaře a stárnoucího otce Jaromila zahrál český režisér Miloš Forman. Film Milovaní koprodukovala česká společnost Negativ v čele s producentem Pavlem Strnadem, ve vedlejších rolích se objevila i řada českých a slovenských herců, například Pavel Liška, Zuzana Kronerová, Zuzana Onufráková nebo Václav Neužil. Film uvede do kin 1. prosince společnost Aerofilms.

- LÁSKA A MODŘINY, film čínského režiséra Lou Ye, je adaptací románu Květina čínské autorky Jie-Liu Falin a byl uveden ve světové premiéře na festivalu v Torontu. Hlavní roli v milostném dramatu svěřil režisér francouzskému herci Taharu Rahimovi poté, co Tahar Rahim dotočil titulní roli ve filmu Prorok. Po jeho boku vystupuje čínská modelka Corinne Yam. Film na plátna kin v ČR uvede v roce 2012 společnost Aerofilms.

- NEVĚSTINEC, drama z hlavní soutěže festivalu v Cannes, popisuje dopad velkých sociálních změn z přelomu devatenáctého a dvacátého století na proslulé pařížské nevěstince. Francouzský režisér Bertrand Bonello vyšel ze současné sociologické studie o pařížských „domech lásky“. V jedné z hlavních rolí se představí herečka a režisérka Noémie Lvovsky. Film v ČR uvede 1. prosince společnost Artcam.

- LE HAVRE, další film z hlavní soutěže v Cannes, natočil finský režisér Aki Kaurismäki, který zasadil příběh čističe bot a mladého afrického uprchlíka do francouzského přístavního města. V hlavní roli se představí André Wilms a v roli detektiva Moneta skvělý francouzský herec Jean-Pierre Darroussin. Film v ČR uvádí 5. ledna 2012 společnost Cinemart.

- KNOFLÍKOVÁ VÁLKA režiséra Christopha Barratiera (Slavíci v kleci) navazuje na věhlasnou Knoflíkovou válku ze 60. let režiséra Yvese Roberta. Vedle nepřekonatelných dětských hrdinů se ve vedlejších rolích představí Guillaume Canet, Laetitita Casta, Gérard Jugnot a Kad Merad. Na jaře roku 2012 film uvede v dabované verzi do distribuce společnost 35 MM.

Společnost Film Europe uvede 1. prosince 2011 do kin čtyři snímky:
- VÍLA, filmová groteska scenáristicko-režisérské trojice Fiony Gordon, Dominika Abela a Bruna Romyho, byla letos uvedena v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs. V milostném příběhu s magickými motivy ztvárnili hlavní protagonisty samotní tvůrci Fiona Gordon a Dominque Abel.

- LURDY, drama rakouské režisérky Jessiky Hausner, v němž ztvárnila hlavní roli postižené dívky herečka Sylvie Testud. Film soutěžil v roce 2009 na Mostře v Benátkách a v roce 2010 byl uveden na festivalech v Rotterdamu a Karlových Varech.

- PŘEPADENÍ, film na téma teroristického únosu. Režisér Julien Leclercq film postavil na skutečných událostech, ke kterým došlo během letu Air France 24. prosince 1994, a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků.

- KONEC ROBERTA MITCHUMA. V této absurdní road-movie režisérské dvojice Oliviera Babineta a Freda Kihna hrdinové křižují evropské silnice a míří až k severnímu pólu na festival, kde hledají legendárního filmaře.

Vedle předpremiérových snímků festival uvede novou sekci Výběr ARTE, která zahrnuje pět hraných i dokumentárních titulů z produkce prestižní televizní stanice ARTE FRANCE. V Soutěži – Výběru české kritiky se utká o Cenu diváků devět filmů zvolených českými filmovými novináři. Večer krátkých filmů představí jedinečný průřez současnou francouzskou krátkometrážní tvorbou včetně jednoho snímku Bertranda Bonella. Sekce Filmové hity se ohlédne za nejlepšími distribučními tituly roku 2011.

Letošní ročník festivalu nabídne doprovodný program a již 1. listopadu se uskuteční vernisáž výstavy Plantu kreslí svět, která je věnována slavnému francouzskému karikaturistovi Plantu, jenž přes 30 let publikuje své kreslené komentáře ke světovým událostem na titulní straně deníku Le Monde. Plantu je zároveň iniciátorem asociace Cartooning for Peace (www.cartooningforpeace.org), prosazující lidská práva prostřednictvím angažovaných kreseb. Výstava bude volně přístupná od 1. do 30. listopadu v Praze v pasáži Lucerna.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

STRANA "22"

"Milionové chvilky" Andreje Babiše

DANIEL SZABÓ / Politická moc bezmocných ve filmech Papírový voják a Taxi, Teherán… aneb hra o lidskou identitu