Zemřel legendární herec Erland Josephson



V sobotu 25. února 2012 zemřel, ve věku 88 let, švédský herec Erland Josephson, který spolupracoval s režisérskou ikonou Ingmarem Bergmanem. Oceňovaný herec zemřel v nemocnici ve Stockholmu po dlouhém boji s Parkinsonovou nemocí.

Josephson se narodil ve Stockholmu v roce 1923. S Bergmanem se poprvé setkali, když Josephsonovi bylo teprve 16 let a jako amatérský herec se podílel na hře Kupec benátský, v režii Bergmana. Josephson neměl žádné formální herecké vzdělání, ale začal se v 50. letech objevovat ve filmech Ingmara Bergmana. Mezinárodně se proslavil až v letech 1972 - 1973 v Begmanově snímku Šepoty a výkřiky a v následných Scénách z manželského života. 

Další vrcholné role vytvořil Josephson ve filmech Mimo dobro a zlo (1977), kde ztvárnil roli Friedricha Nietzcheho, Tváří v tvář (1976), Podzimní sonáta (1978), Fany a Alexander (1982) v režii Bergmana nebo v Nostalgii (1983) a Oběti (1986) Andreje Tarkovského. Neváhal přijmout role ve filmech "východních" tvůrců, kteří nebyli slavní a eteblovaní, tak jako Tarkovskij. Připomeňme jeho účinkování ve filmech Variola vera (1981) Gorana Markoviće, Jen jednou se milujeme (1981) Rajka Grliće nebo Seobe (1989) Aleksandara Petroviće. V poslední dekádě minulého století Josephson přijímá role u takových tvůrců jako Peter Greenaway (Prosperovy knihy, 1991), Sven Nykvist (Býk, 1991, hudbu složil Luboš Fišer!) nebo nedávno zesnulý Theo Angelopoulos (Odysseova cesta, 1995).

Francois Truffaut na konci 50. let napsal: „Bergmanova prvořadá síla spočívá ve vedení jeho herců. Svěřuje hlavní role ve svých filmech pěti nebo šesti hercům, které má nejraději, ale nikdy je neškatulkuje. Jsou naprosto odlišní film od filmu, přičemž často hrají typově zcela opačné role.“ Více není, co dodat...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

STRANA "22"

"Milionové chvilky" Andreje Babiše

DANIEL SZABÓ / Politická moc bezmocných ve filmech Papírový voják a Taxi, Teherán… aneb hra o lidskou identitu