ROMAN INDRA: Nominace na EURO – nesourodý spolek kosmopolitních kopáčů



Po dobu celého soustředění v Bad Waltersdorfu dohlížel nad chováním a návyky českých fotbalistů, kteří se vydávají na evropský fotbalový šampionát, přední litevský odborník na nacionálně-religiózní aspekty u týmu Vitautas Hackenkreizis.
Ještě než sudí vloží svou píšťalku do úst před úvodním výkopem, dostala se na veřejnost hrubší analýza cizelovaná na základě jeho pozorování. Naše mužstvo je v ní charakterizováno jako nesourodé, nezdravě kosmopolitní a téměř ateistické. Navíc se není schopno při mimotréninkových aktivitách náležitě zcelit. Vyloženou vějičkou pro média nazval analytik dobrovolně-povinné motokárové zápolení.

Zmíním se pouze o největších nedostatcích, které litevský odborník uvedl ve své analýze. Za největší chybu považuje nominování dvou osobností, které dle něj plně nesplňují atribut češství – vigantického rodáka Baroše a habešské naplaveniny Gebre Selassieho.

Nacionální prohřešky viděl Hackenkreizis i u největších hvězd týmu. Petr Čech prý zvolil pro Euro neadekvátní masku, chránící dříve poškozenou leb. Místo aby se inspiroval Gustikem, tudíž tankisty vítězných mocností po poslední světové válce, jeho ochrana hlavy připomíná spíše vybavení osádky tigerů. Bylo mu sice doporučeno, aby ozvláštnil svoji masku národními barvami, nesetkalo se to ale prozatím s pochopením. Kladně však analytik hodnotí jeho vystoupení na závěrečném večírku soustředění, kdy v chodském národním kroji zvolil vkusnou lidovkovou úpravu populárního pokřiku „kdo neskáče není Čech“.


Ani Tomáš Rosický nectí národní poklady. Ozřejmil to následující výzkum: Hráčům byla na pokoje vpravena rozmanitá směs hudby, přičemž vedle populární světové byla k dispozici rovnou měrou i díla našich velikánů. Špílmachr za celou dobu pobytu zcela opomíjel opusy Dvořáka, Janáčka či Smetany. Nejčastěji jeho uši týraly skupiny Rammstein a Beastie Boys. Paradoxně nejlépe dopadl již zmiňovaný Gebre Selassie, který si Mou vlast pustil hned třikrát...

Za zoufalý označil litevský specialista vztah našeho mužstva k vyšším (náboženským) hodnotám. Ani na jednom z pokojů kustod na stěnu neumístil kříž či jakoukoliv podobiznu Krista. V policích se ani u jednoho z reprezentantů neobjevila Bible. Tento bezútěšný stav nepovažuje pozorovatel za zlepšený ani poté, co se Lafata v autobuse začetl do Dalajlámových Světů v harmonii. Vlastně tím napomohl pouze k tomu, aby se v analýze naše mužstvo nedalo nazvat úplně ateistické.

Blýskáním na lepší časy však odborník nazval přínos benjamínka reprezentace Daridy. Vedle toho, že si nechal na vlastní náklady ušít pyžamo z české vlajky, uspával svého medvědího plyšáka každý večer hymnou.

Hodnocení výběru trenéra Bílka na základě výzkumu evropské kapacity tedy nedopadlo nejlépe. O to více Hackenkreizis ocenil výběr Srbska a práci trenéra Sinici Mihajloviće. Ten vyřadil z reprezentace a poslal domů ze soustředění v St. Gallenu 20ti letého záložníka Adema Ljajiće. Důvod? Hráč Fiorentiny, jenž je vyznáním muslim, nezpíval před přípravným zápasem se Španělskem srbskou hymnu. Prý z osobních důvodů. Tuto nepřístojnost trenér dle slov analytika správně neponechal bez potrestání. Přeci „kdo nezpívá není Srb, hop hop hop...“

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

STRANA "22"

"Milionové chvilky" Andreje Babiše

DANIEL SZABÓ / Politická moc bezmocných ve filmech Papírový voják a Taxi, Teherán… aneb hra o lidskou identitu