Festival německy mluvených filmů Das Filmfest 2012


Hvězdná režisérská jména, přední herecké osobnosti či protagonisté výlučného
dokumentárního filmu zavítají na sedmý ročník Festivalu německý mluvených filmů Das Filmfest, který se uskuteční od 17. do 21. října v Praze a Brně. Festival letos návštěvníkům nabídne osobní setkání s čerstvým držitelem Stříbrného medvěda z letošního Berlinale Christianem Petzoldem, ale i s dalšími režisérskými osobnostmi na poli hraného i dokumentárního filmu, jako jsou Peter Payer, Marie Müller či Katarina Peters. Zahajovacímu večeru festivalu dodá lesk přítomnost jedné nejvýraznějších německých hereček Corinny Harfouch, jež exceluje ve snímku Co zbývá a kterou tuzemští diváci mohli vidět coby představitelku Boženy Němcové ve filmu A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu. Nabitý program zpestří i koncert hudebního experimentátora Hauschky a přítomnost „hrdinů“ dokumentárního filmu o skejtové komunitě v Berlíně na sklonku osmdesátých let.
 
Das Filmfest, který každoročně na plátna českých kin přináší aktuální hrané i dokumentární filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska, bude probíhat v pražských kinech Lucerna a Atlas a brněnském kině Art. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut s Rakouským kulturním fórem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze. Více informací na www.dasfilmest.cz či na www.facebook.com/dasfilmfest.




Slavnostní zahájení festivalu Das Filmfest v letošním roce patří filmu německého režiséra Hanse-Christiana Schmida Co zbývá (Was bleibt). U této příležitosti přijala pozvání do Prahy představitelka hlavní ženské role Corinna Harfouch, jež je jednou z nejvýraznějších německých hereček silné generace berlínského divadla Deutsches Theater. Corinna Harfouch je výrazná jak v komediálních rolích, tak v dramatu, jak v komorních představeních, tak i na velkých scénách. Snímek Co zbývá byl uveden v soutěži na letošním Berlinale a získal hlavní cenu na Filmkunstfest Mecklenburg-Vorpommern.
 
Velkou pozornost mezi festivalovými hosty budí jméno režiséra Christiana Petzolda, který je vnímán coby nejvýraznější představitel německé filmové vlny Berliner Schule. Letos nadchl porotu Berlinale komorním snímkem Barbara, který se vrací do doby těsně před pádem Berlínské zdi. A právě tento film, za který si vysloužil Stříbrného medvěda a je kandidátem v soutěži o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený celovečerní film, osobně uvede v kině Lucerna. „Setkání s tímto mistrem perfektně inscenovaných, zádumčivých studií německé duše bude jistě patřit k vrcholným zážitkům festivalu“, neskrývá své nadšení Simona Kopřivová z přípravného týmu Das Filmfestu. Díky festivalu se mohlo tuzemské publikum setkat s Petzoldovými předchozími snímky Jerichow a Yella. Hlavní roli ve filmu Barbara ztvárnila Petzoldova oblíbená herečka Nina Hoss.




Filmy režisérky Doris Dörrie patří ke stálicím německé kinematografie. Na letošním festivalu Das Filmfest se představí velmi silný milostný příběh s názvem Štěstí (Glück) a spolu s ním zavítá do Prahy i autor hudby, pianista, skladatel a velký hudební experimentátor Volker Bertelmann alias Hauschka, který svou hudbou silné emoce ve filmu nejen podtrhuje, ale dodává jim zcela jedinečné chvění. Hauschka vystoupí 18. října v Goethe-Institutu na samostatném koncertu.

Rakouské barvy bude na festivalu hájit režisér Peter Payer, který osobně uvede psychologickou road movie Na sklonku dne (Am Ende des Tages). Film, ve kterém se pohoda letního odpoledne na výletě v tyrolských Alpách změní v brutální beznaděj, byl oceněn na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů v Liège cenou diváků. Peter Payer je velmi plodný scenárista a režisér řady celovečerních filmů, ale je podepsán i pod televizní tvorbou, jeho rukopis nalezneme například v krimi seriálu Místo činu (Tatort).




Současná švýcarská filmová tvorba vyniká kvalitními dokumentárními snímky. V letošním roce bude v hlavní festivalové sekci uveden celovečerní dokument režisérky Marii Müller Zahalené (Hüllen), které se podařilo s filmovou kamerou proniknout do muslimské rodiny žijící ve Švýcarsku a vytvořit nesmírně intimní a citlivý portrét tří generací. Maria Müller film osobně uvede v kině Atlas.

Současnou německou dokumentární tvorbu reprezentuje na Das Filmfestu mimo jiné snímek režisérky Katariny Peters, která v kině Atlas rovněž v rámci hlavní festivalové sekce uvede svůj nejnovější snímek Man for a Day. Film, který byl na letošním Berlinale uveden jako zahajovací snímek sekce Perspektive Deutsches Kino, dokumentuje práci gender-aktivistky a umělecké performerky Diane Torr. Režisérka průběh jednoho z jejích proslulých workshopů.

Originální pohled na NDR, natočený kamerou super 8 nabízí dokumentární film This Ain ́t Kalifornia. Jeho hlavní představitelé Mirko Mielke a Marco Sladek přijedou do Prahy a osobně představí divákům tuto punkovou pohádku o partě dospívajících, která miluje skejtování v zemi, kde je něco takového naprosto nepřípustné. This Ain’t California byl oceněn Zvláštní cenou poroty za režii na Filmovém festivalu v Nashville a také Cenou pro podporu mladých režisérů na 22. ročníku Filmkunstfest Schwerin.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

STRANA "22"

"Milionové chvilky" Andreje Babiše

DANIEL SZABÓ / Politická moc bezmocných ve filmech Papírový voják a Taxi, Teherán… aneb hra o lidskou identitu