15. Festival francouzského filmu v České republice (22. – 28. 11. 2012)




Festival francouzského filmu  jako hlavní část svého programu uvede deset předpremiérových titulů, v jejichž čele stojí letošní Zlatou palmou z Cannes oceněné drama Láska, dále  vzdá poctu výjimečnému umělci  – stěžejnímu režisérovi francouzské nové vlny  Alainu Resnaisovi a připomene tvorbu neméně atraktivního režiséra Leose Caraxe. O Cenu diváků se utkají nejnovější tituly vybrané českými filmovými kritiky, diváci nebudou ochuzeni ani o populární Večer krátkých filmů. Letošní festivalovou novinkou je prezentace studentských filmů v sekci FAMU v Cannes, čímž festival také poděkuje za dlouholetou spolupráci právě s pražskou FAMU.


Předpremiéry distribučních titulů
- Láska (Amour) se jmenuje poslední film režiséra Michaela Hanekeho. Intimní drama oceněné Zlatou palmou z Cannes vypráví příběh stárnoucího manželského páru profesorů hudby, ve kterém excelují Emmanuelle Riva a Jean-Louis Trintignant. 

- Oui, šéfe! (Comme un chef) je komedie z kulinářského prostředí s Jeanem Renem a Michaëlem Younem. Jean Reno se předvede v roli slavného, nicméně momentálně vyhořelého šéfkuchaře. 

- Co kdybychom žili společně? (Et si on vivait tous  ensemble ?) stojí na skvělých výkonech hereckých ikon Pierra Richarda, Guye Bedose, Géraldine Chaplin a Jane Fonda v režii Stéphana Robelina. Stárnoucí přátelé spojí nápad vzepřít se domovům důchodců a v sedmdesáti pěti letech začít žít v komunitě. 


- Hašišbába (Paulette) je sociální komedie režiséra Jérôma Enrika, který do hlavní role pekařky v důchodu, posléze drogové dealerky, obsadil slavnou francouzskou herečku Bernadette Lafont. 

- Holy Motors (Holy Motors) je snímek, kterým se slavný Leos Carax po třináctileté pauze vrací do světa filmu. V tomto díle, který měl podle mnoha názorů získat v Cannes Zlatou palmu, režisérův dvorní herec Denis Lavant ztvárnil tajuplného pana Oscara. Ten na sebe v průběhu jednoho dne bere nejrůznější identity dnešního zběsilého světa – Caraxem obdivované Paříže. 

- Kuře na švestkách (Poulet aux prunes)  je nejnovější počin tvůrců úspěšného animovaného filmu Persepolis Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda. Hraná adaptace stejnojmenného komiksu s Mathieu Amalrikem a Mariou de Medeiros diváky zavede do Teheránu v roce 1958 a vypráví pohádkový příběh úžasné lásky. 

- Ministr (L’Excercice de l’État)  je Césary oceněné drama Pierra Schoellera z prostředí vysoké francouzské politiky. Film získal v Cannes cenu FIPRESCI. 

- Paříž-Manhattan (Paris-Manhattan) vypráví příběh mladé a stále svobodné lékárnice, která obdivuje tvorbu Woodyho Allena s Alicí Taglioni a hercem a populárním zpěvákem Patrickem Bruelem v hlavních rolích. 

- Proti větru (Des vents contraires) ukazuje rodinné drama o náhlém zmizení manželky a matky dvou dětí a nových nečekaných začátcích, ve kterém se před kamerou sešli herci Benoît Magimel a Audrey Tautou. 

- Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais)  je snímek založený na skutečném příběhu osobní kuchařky prezidenta Françoise Mitterranda. 






Pocta Alainu Resnaisovi
Festival francouzského filmu své jubileum oslaví  Poctou Alainu Resnaisovi, jednomu z nejproslulejších režisérů druhé poloviny 20. století, tvůrci kultovního snímku nové vlny  Loni v Marienbadu. Pocta Alainu Resnaisovi připomene jeho tři krátkometrážní filmy (Guernica, Také sochy umírají, Noc a mlha)  a osm celovečerních filmů, mezi kterými nebude chybět Můj strýček z Ameriky, oceněný Velkou cenou poroty na festivalu v Cannes v roce 1980 a ani poslední Resnaisův  film z letošní hlavní soutěže canneského festivalu s názvem Ještě jste nic neviděli. Alain Resnais letos oslavil devadesátiny a jeho poslední filmový počin je dalším překvapivým dílem. V posledních letech je z Resnaisovy tvorby zřejmá inspirace divadlem. Námět snímku Ještě jste nic neviděli vychází z divadelní hry Jeana Anouilhe. 


3 x Leos Carax
U příležitosti premiérového uvedení nového filmu Leose Caraxe  Holy Motors Festival francouzského filmu připomene sekcí 3 x Leos Carax spolupráci režiséra a herce Denise Lavanta snímky Zlá krev a Milenci z Pont-Neuf. 

Večer krátkých filmů
Součástí festivalu bude i tradiční a divácky oblíbený Večer krátkých filmů sestavený ze snímků mladých francouzských talentů uvedených na světových filmových festivalech.

FAMU v Cannes
Ve spolupráci s FAMU vznikla sekce FAMU v Cannes věnovaná studentským filmům, které zaujaly na MFF v Cannes v sekci Cinéfondation. Přehlídka připomene film Bába Zuzany Špidlové, který jako jediný český studentský film získal v Cannes ocenění. Promítnuty budou i další nominované snímky posledních let, jako například film Tambylles Michaela Hogenauera, který uspěl 
v tvrdé konkurenci dvou tisícovek filmů. Tato sekce kromě studentských filmů představí také česko-francouzský koprodukční animovaný krátký film režisérky a pedagožky FAMU Michaely Pavlátové  Tramvaj,  který byl premiérově uveden letos v Cannes a získal nejvyšší ocenění na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Annecy.


Festival se koná v šesti partnerských kinech: v Kině 35 Francouzského institutu v Praze, v kinech sítě Europa Cinemas (Praha: Světozor, Lucerna, Brno: Art, České Budějovice: Kotva)  a v pražském multikině CineStar Anděl.  Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.
Vstupné na festivalové projekce činí 90 Kč. 
Oficiální internetové stránky festivalu: www.festivalff.cz






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

STRANA "22"

"Milionové chvilky" Andreje Babiše

DANIEL SZABÓ / Politická moc bezmocných ve filmech Papírový voják a Taxi, Teherán… aneb hra o lidskou identitu