"Milionové chvilky" Andreje Babiše

 



Zpráva z tisku - Anderej Babiš oznámil kandidaturu na prezidenta. A jak zareagovala veřejnost a média? Trochu vlažně, malinko hystericky. Voliči to očekávali, "političtí analytici" predikovali v posledních měsících všelicos a média mají headline na pár týdnů. Ale jde vůbec ke kandidatuře bývalého premiéra přistoupit nezaujatě a objektivně?

Výzkumy volebních preferencí a potenciálů dlouhodobě ukazují, že Andrej Babiš může ve volbách marketingově uspět. Hnutí ANO má podporu 25 - 30 % voličů, samotný Babiš je pak v žebříčku popularity v těsném objetí s premiérem Fialou. Babišův volební karavan od jara 2022 brázdí republiku napříč všemi směry. Sociální média ovládá dlouhodobě bývalý premiér. Svým hraním na lidovou notu a propagací obyčejnosti, se mu podařilo naplnit volební heslo “za Babiše bylo a bude líp”.

Nejúčinnější Babišovou zbraní v kandidátském boji nejsou peníze a moc, ale umění nastolovat témata a vmanipulovat je do veřejného prostoru. Dát jim rozměr srozumitelnosti, lidovosti a řešitelnosti. V tomto “tahu na branku” má Babiš podobnou rétoriku jako Miloš Zeman. Velká slova a jednoduchá řešení. Není to mnoho, ale v ekonomicky a hodnotově obtížné době to může zafungovat jako rozhodující jazýček na pověstný vahách.

Nerozhodnost, váhavost a pomalost neoliberální demokracie Babišovi nahrává. Dává mu možnost rozkročení se a oslovení levicového, středového i pravicového elektorátu voličů. Bude to tak platit minimálně v prvním kole prezidentských voleb. Ani ve druhém kole nemusí Babiš voliče, svojí jednoduchou rétorikou, odradit. Diskurz typu Babiš - anti - Babiš, bude v lednu roku 2023 už ideologicky vyprázdněn. Lidé jsou za tři roky už unaveni Covidem 19, válkou na Ukrajině, existenční nejistotou. A je otázkou, jestli si ve chvíli prezidentské volby lidé uvědomí, že prezident fakticky skoro nic neovlivní, nebo ustrnou v módu “prezidenta spasitele”. 


Vážných proti kandidátů v “těžké váze” je zoufale málo.  Průzkumy sice favorizují Petra Pavla a Danuši Nerudovou, ale otázkou je, co oba předvedou v předvolebních debatách. Nebude Babiš nad síly Pavla i Nerudové? Katapultace zbylých kandidátů, jako Fischer, Středula, Hilšer, nebo Janeček, k hranici 20%, se zatím zdá být z říše utopických vizí. Spíše to vypadá na variantu, že se Andrej Babiš, ve druhém kole volby, může porazit sám. Pomocí své arogance, egoismu a neobratné rétoriky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

STRANA "22"

DANIEL SZABÓ / Politická moc bezmocných ve filmech Papírový voják a Taxi, Teherán… aneb hra o lidskou identitu